Veelgestelde vragen
Heb je een vraag? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die wij regelmatig krijgen over het kopen van een nieuwbouwwoning. Staat jouw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Onderaan elke pagina op deze website kun je je e-mailadres achterlaten. Je wordt dan door middel van e-mailnieuwsbrieven op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen van dit nieuwbouwproject.
De WA Hoeve heeft meerdere eigenaren: Utrechts Landschap, Gemeente Zeist, Provincie, Reinaerde (Dennen…), Altrecht en ook BPD. En een aantal particuliere eigenaren langs onder andere het Dokterslaantje. Woongoed Zeist is eigenaar van de huurwoningen aan de Vijverhof.
Altrecht is zoals bekend gespecialiseerd in de geestelijke gezondheidszorg. Altrecht heeft de afgelopen jaren de zorgactiviteiten (klinieken) verplaatst naar andere gebouwen in de regio. Hierdoor stonden veel gebouwen leeg op de WA Hoeve, zoals op de Historische middenas. Deze gebouwen en ook enkele bos- en heidegronden zijn om deze redenen door Altrecht verkocht.
In december 2020 is bekend gemaakt dat Altrecht en Fivoor uiterlijk 1 januari 2027 vertrekken van de WA Hoeve. Om dit (voormalige) zorgterrein te kunnen transformeren naar een nieuw woongebied is het belangrijk dat de zorgactiviteiten van Altrecht en Fivoor ook echt van het terrein weg zijn. Voor Fivoor wordt een alternatieve locatie gezocht. De zorgactivititeiten van Altrecht gaan de komende jaren naar andere locaties in de buurt, waaronder naar Zeist waar Altrecht al een instellingsterrein heeft.
Altrecht is eigenaar van de zorggebouwen op de Zorgkern, waaronder het pand van Fivoor maar ook alle andere panden. Deze blijven tot die tijd in gebruik bij Altrecht. BPD zal als eigenaar van de Historische Middenas vooralsnog de huidige situatie voortzetten. HOD beheert namens BPD de panden en in elk pand zijn oppassers gehuisvest en/of is camerabeveliging met opvolging geregeld. Een aantal verpauperde (niet monumentale) panden wordt gesloopt zodra de wet natuurbescherming dit toelaat (Jeltje, het voormalige krakerspand, de Centrale Keuken en de achterkant van het theehuis).
De WA Hoeve zal veranderen van een plek waar zorg verleend wordt naar een plek waar gewoond en gewerkt wordt.
BPD zal naar verachting medio juni 2021 haar visie presenteren en daarin ook een nadere toelichting geven op de ontwikkelingen. De bestemmingsplannen die BPD met de gemeente Zeist uitwerkt en welke door de PlanBegeleidingsgroep getoetst worden, worden in diezelfde periode gepresenteerd. Hiertoe worden infomatiebrieven opgesteld en zal een informatiebijeenkomst worden georganiseerd.
In 2017 is met medewerking van talloze dorpsbewoners en belangstellenden de Gebiedsvisie WA- Hoeve opgesteld, die de basis is geweest voor de prijsvraag onder de ontwikkelaars. BPD is uiteindelijk geselecteerd op haar Ontwikkelvisie Bosch & Hei en de bieding. Dit plan voldoet aan de uitgangspunten van de Gebiedsvisie.
Door het College van B&W is een PlanBegeleidingsGroep aangesteld, die toetst of de uitwerking van de plannen van BPD voldoen aan deze Gebiedsvisie. Voor meer informatie over de PlanBegeleidingsgroep kunt u zich wenden tot de gemeente Zeist.
De ontwikkelvisie Bosch & Hei wordt naar verwachting in mei/juni van dit jaar gedeeld via informatieve bijeenkomsten op het terrein. De precieze uitwerking is afhankelijk van COVID-19.
In totaal komen er ongeveer 250 woningen. In de Historische Middenas komen een aantal appartementen en een aantal luxere boswoningen. In dit deel van het terrein worden vooral de vervallen monumentale panden gerestaureerd en getransformeerd tot appartementen, horeca, werkruimten en medische en zakelijke dienstverlening. Dit wordt prachtige levendige as.
In twee nieuwbouw ontwikkelvelden omgeven door bos en heide komen twee woonmilieus:
- het noordelijk ontwikkelveld, met duurdere woningen achter gebouw Spinoza;
- het zuidelijk ontwikkelveld, vlakbij het station, met een mix huur- en koopwoningen.
Zodra Altrecht de Zorgkern verlaat kunnen deze gebieden worden ontwikkeld.
Conform de Woonvisie van de gemeente Zeist komt er op de WA Hoeve ca. 30% sociale huur. Dat zijn dus ongeveer 80-90 woningen.
Deze woningen zijn in eigendom van Woningbouwvereniging Woongoed Zeist en blijven behouden.
Ongeveer een jaar voordat Fivoor en Altrecht de Zorgkern verlaten, wordt gestart met de bouw van de woningen. Naar verwachting worden de eerste nieuwbouwwoningen in het eerste kwartaal van 2027 opgeleverd.
In de panden op de Historische Middenas is in de toekomst ruimte voor voorzieningen als kantoren en werkruimten, medische/zorgvoorzieningen, ateliers, horeca etc. De Gehoorzaal blijft voorlopig gereserveerd voor een mogelijk Dorpshuisfuntie. Het is niet de bedoeling dat er op de WA Hoeve voorzieningen komen die de bestaande centrumfuncties van Den Dolder beconcurreren. Ze zijn aanvulllend en passen bij het gebied.
Naast informatie op de website, is het mogelijk om je in te schrijven voor de digitale nieuwsbrief onder aan deze website.
Fivoor en Altrecht verlaten uiterlijk 1 januari 2027 het terrein. Dit betekent dat naar verwachting eind 2025 de eerste woningen in verkoop gaan.
Zeker. Hoewel het terrein eigendom is van BPD en Altrecht (en buurman Reinaerde) blijven de openbare fiets- en wandelroutes toegankelijk. Je bent hier wel te gast.
Het Utrechts Landschap is voor een groot deel eigenaar van de bossen en de hei. Dit blijft gehandhaafd. De laanbomen en groenzones op de historische middenas behoren toe aan BPD en deze blijven gehandhaafd en worden momenteel onderhouden door een hoveniersbedrijf.
Altrecht is eigenaar van de lanen en groenzones in de Zorgkern en laat ook de bomen en het groen onderhouden. Hetzelfde geldt voor de eigenaren Reinaerde en de gemeente.
Alle woningen voldoen aan de wet- en regelgeving. De nieuwbouw wordt energieneutraal en ook in de buitenruimte (verlichting, materialen etc.) wordt zoveel mogelijk een duurzame omgeving gecreëerd.
De door BPD opgestelde ontwikkelvisie bestaat uit een aantal kleinere ontwikkelvelden in het bos en aan de heide. Elk gebied heeft een eigen programma en unieke sfeer, passend bij de overkoepelende visie. De Woonvisie van de gemeente Zeist en de Gebiedsvisie WA Hoeve vormden hiervoor de basis. Dichter naar het centrum van Den Dolder (zuidelijk veld) is de verdeling diverser en compacter, het noordelijk veld is juist lommerrijker. Voor de zorgkern wordt momenteel een plan uitgewerkt met Altrecht en de gemeente Zeist.
In de Gebiedsvisie is vastgelegd dat er 25-30 woningen per hectare kunnen komen. Daar voldoen onze plannen aan. In de Middenas, noordelijk en zuidelijk ontwikkelveld zijn er nu in totaal ca. 250 woningen voorzien. Het totaal van 400 woningen is inclusief de te herontwikkelen Zorgkern.
Altrecht, gemeente Zeist en BPD werken gezamenlijk en in afstemming met de Planbegeleidingsgroep aan een ontwikkelvisie voor de Zorgkern. Het is aan de Raad te besluiten in welke mate dit gebied herontwikkeld kan worden. Zo gauw hierover meer bekend is, volgt informatie op de website en in de nieuwsbrief.
Dit is nog niet bekend. BPD zal deze mogelijkheden, ook in het gebied van de Zorgkern, verkennen.
Uitgaande van de situatie dat Altrecht/Fivoor uiterlijk 1 januari 2027 zijn vertrokken, zal vanaf begin 2027 de WA Hoeve door nieuwe bewoners worden bewoond. Als Altrecht en Fivoor eerder vertrekken zullen wij dit moment ook kunnen vervroegen. Wij houden u via de website op de hoogte.
Studentenwoningen maken geen onderdeel uit van onze plannen.
Ja. Voor het ontwerp van de zowel buitenruimte als de nieuwbouwwoningen is de opgave deze natuurinclusief te ontwerpen.
In het gebied komen diverse woningtypen, groot en klein en in verschillende prijsklassen. Concrete woningbouwplannen moeten nog worden gemaakt. BPD monitort continu de woonwensen en zal ook deze suggestie meenemen.
BPD hanteert een uniforme, transparante toewijzingsprocedure op basis van inschrijvingsduur als belangstellende. Wij adviseren iedereen de website goed in de gaten te houden en zich zo spoedig mogelijk aan te melden als belangstellende voor een woningbouwplan, zodra dit kan. Te zijner tijd zullen wij een vooraankondiging doen en de inschrijfprocedure verder toelichten. Inschrijving voor de nieuwsbrief is GEEN inschrijving voor een woning. Toewijzen van koopwoningen op basis van woonplaats is niet aan de orde. Toewijzing van sociale huurwoningen moet te zijner tijd met de (nog te selecteren) woningcorporatie worden uitgewerkt.
Wij adviseren u onze website in de gaten te houden, zich in te schrijven voor de nieuwsbrief en de lokale kranten te volgen. Op de website kondigen wij de verkoop aan.
Zodra er een onherroepelijk bestemmingsplan is kunnen de woningbouwplannen verder vormgegeven worden. Afhankelijk van het feitelijke vertrek van Fivoor en Altrecht (uiterlijk 1-1-'27), alsmede de marktbehoefte, zullen wij de nieuwbouwontwikkelingen opstarten. Wonen & (Be)leven
In de Gebiedsvisie is vastgelegd waar gebouwd mag worden en deze zones zijn niet als 'ontwikkelveld' geduid.
De Zusterwoningen zijn in eigendom van Woongoed Zeist en worden door hen verhuurd.
De Zusterwoningen zijn in de jaren '30 stijl gebouwd en vormen een bijzonder ensemble. In het beeldkwaliteitsplan voor de nieuwbouw is zorgvuldig gekeken naar architectuur voor de nieuwbouwwoningen die recht doet aan de historische panden en is gekozen voor architectuur die juist de nieuwe tijdlaag duidt. Zie het Beeldkwaliteitsplan dat bij het bestemmingsplan is/wordt gevoegd.
Voor vragen over deze woningen, die in eigendom zijn van Woongoed Zeist, verwijzen wij u naar Woongoed Zeist.
De gemeenteraad van Zeist heeft in januari 2017 de Gebiedsvisie WA Hoeve vastgesteld. Deze visie bevat de kaders waarbinnen de herontwikkeling van de WA Hoeve plaatsvindt. BPD is geselecteerd op basis van de door haar opgestelde Ontwikkelvisie Bosch & Hei. De gemeente werkt mee aan de herontwikkeling van het terrein en faciliteert deze, bijvoorbeeld door de bestemmingsplannen te herzien. Uiteindelijk neemt de gemeente (een deel van) de openbare ruimte op de WA Hoeve over en zal deze gaan onderhouden.
De ontwerpbestemmingsplannen en het ontwerp beeldkwaliteitsplan zullen naar verwachting in het vierde kwartaal van 2021 gedurende een periode van zes weken ter inzage worden gelegd. Dit betreft een wettelijk vastgestelde termijn. Gedurende deze periode kan een ieder een zienswijze bij de stukken indienen. Na de periode van zes weken wordt de vaststelling van het bestemmingsplan en beeldkwaliteitplan door de gemeenteraad voorbereid. Hierbij zullen de eventuele zienswijzen worden betrokken. Na de vaststelling wordt het bestemmingsplan opnieuw voor zes weken ter inzage gelegd en kan er beroep worden ingesteld bij de Raad van State. Tegen een vastgesteld beeldkwaliteitsplan is geen beroep mogelijk.
De wandelpaden tussen de woningen van de Vijverhof en het Utrechts Landschap/Reinaerde zijn openbaar en worden niet afgesloten. Zij maken onderdeel uit van de wandelstructuur op de WA Hoeve en bieden zicht op het fraaie bos/heide en weidelandschap. De wandelpaden worden in hun originele structuur hersteld.
De buitenruimten op de WA Hoeve worden nu al gebruikt voor verschillende doeleinden. Als het gaat om parkeren dan zien wij dubbel gebruik mogelijk in de parkeergaard achter het Theehuis of het parkeerterrein naast de Gehoorzaal. De parkeernormering van de gemeente Zeist is van toepassing en volgen wij. Dubbelgebruik in de parkeeroplossing maakt daar onderdeel van uit.
Het parkeren zal op maaiveld gebeuren, zoveel mogelijk aan het zicht onttrokken of op eigen terrein. Achter het monumentale Theehuis komt een parkeergaard in het groen.
Een groot deel van Bosch & Hei zal als eenrichtingsverkeer worden uitgevoerd. De historische wegen met monumentale laanbeplanting zijn hierin leidend en voor de nieuwe wegen sluiten we hierop aan.
In het verlengde van de Pleineslaan zullen wij op de WA Hoeve een nieuwe en veilige aansluiting maken naar het zuidelijk deel van de WA Hoeve, voor zowel auto's, fietsers als voetgangers. De vormgeving van de aansluiting is onderdeel van het gemeentelijk project Nieuwe Verbindingen. Meer informatie vindt u op https://www.zeist.nl/projecten/projectenoverzicht/nieuwe-verbindingen-den-dolder
Ook wij ervaren dat er hard gereden wordt door passanten naar Reinaerde en de Zorgkern, door mensen die de Vijverhof als rijroute gebruiken. Wij bekijken de optie om enkele zijwegen tijdelijk af te sluiten om daarmee te bezien of de veiligheid hiermee kan worden vergroot. De WA Hoeve is geen woonerf, maar we kijken welke extra maatregelen er getroffen kunnen worden.
De WA Hoeve voelt als één gebied maar heeft verschillende eigenaren. BPD, Altrecht, Woongoed Zeist, Reinaerde, gemeente, Utrechts Landschap en de provincie. BPD onderhoudt de bomen en buitenterreinen op haar grondgebied volgens de normen die daar voor staan.
Voor de herplaatsing van herdenkingsteken De Wolk is Altrecht al enige tijd in overleg met de direct betrokkenen (Oranjevereniging/Altrecht/Reinaerde/gemeente) over een alternatieve locatie. Zodra er meer informatie over is, delen wij dit via onze nieuwsbrief.
In de Ontwikkelvisie hebben wij vooralsnog de Gehoorzaal gereserveerd voor een 'dorpshuisfunctie'. Het is aan de bewoners om met een voorstel te komen. Dit kan ook in een van de gebouwen op de Zorgkern zijn, bijvoorbeeld bij de tuinen. De PBG-groep die namens het dorp de plannen begeleidt kunt u hiervoor benaderen.
In de historische panden op de Middenas wordt door een initiatiefnemer hier momenteel een concept voor uitgewerkt. Zodra er meer informatie over is, delen wij dit via onze nieuwsbrief.
Het Theehuis bevindt zich in zeer slechte staat en is afgesloten. Wij zullen eerst een transformatieplan moeten opstellen om dit monument te kunnen herstellen. Voorlopig zal het Theehuis niet toegankelijk zijn.
Meerdere ideeën zijn ons reeds ter ore gekomen en houden wij in gedachten bij de verdere planontwikkeling. Ondernemers met concrete initiatieven voor aankoop/exploitatie kunnen zich altijd melden via het contactformulier op de website.
Het leegstandsbeheer wordt uitgevoerd door de HOD. Elke oppasser heeft de ruimte tijdelijk in gebruik en weet dat er bij herontwikkeling of verkoop van een pand het moment van vertrek is. Het is aan de oppassers om te opteren voor huur in de toekomstige ruimten.
Indien u concrete ideeën heeft kunt u dit via het contactformulier op de website aangeven. Wij nemen dan contact met u op.
De ontsluiting van de woningen aan de Dolderseweg en de Historische Middenas is voorzien vanaf de Vijverhof. De nieuwe bewoners van het noordelijk ontwikkelveld, de Zorgkern en het zuidelijk ontwikkelveld komen via de aansluiting ter hoogte van de Pleineslaan het gebied in. De precieze wijze waarop het Dokterslaantje hierop aan zal sluiten moet nog worden uitgewerkt. De Dokterslaan blijft wel intact.
Nee, alle historische panden blijven behouden en worden getransformeerd naar een nieuwe functie.
Voor de onbewoonbare en onveilige gebouwen Jeltje, Centrale keuken en voormalig cultuurhuis (achter theehuis) is een sloopvergunning afgegeven. Wij starten binnenkort met de sloop hiervan.
Nee, een school, huisartsenpost en supermarkt horen wat ons betreft in/nabij het centrum van Den Dolder. Dat aanbod is er ook al en voorzieningen op de WA Hoeve zullen complementair en kleinschalig zijn.
De realisatie van woningbouw op de WA Hoeve gaat leiden tot zo'n 250 tot 400 nieuwe huishoudens. En daarmee zal er vraag zijn naar voorzieningen als winkels, scholen en sportclubs. De verwachting is dat de nieuwe bewoners van de WA Hoeve in dat kader zullen bijdragen aan de instandhouding (en waar mogelijk versterken van) het voorzieningenniveau in Den Dolder.
Jazeker, het treinstation ligt op loopafstand (richting Utrecht, Amersfoort/Zwolle meerdere keren per uur) en er zijn busroutes/-haltes langs de Provinciale weg en in het centrum van Den Dolder dat ook op loopafstand ligt.
Deze blijft behouden als toegangsweg voor fietsers en voetgangers naar het gebied. Deze brug is in eigendom van de provincie Utrecht.
Het voornemen is dat de gemeente de brandweerpost in Den Dolder koopt van Altrecht en zal uitbreiden. Naar verwachting zal eind 2021 meer duidelijkheid ontstaan over deze plannen.
De plannen van Reinaerde staan los van het plan Bosch & Hei van BPD. Op diverse plekken op haar terrein voorziet Reinaerde in nieuwbouw ten dienste van haar zorgverlening.
Eind 2020 hebben Altrecht en Fivoor besloten om uiterlijk per 1 januari 2027 de WA Hoeve te verlaten om ruimte te maken voor de herontwikkeling van het terrein. Op basis van dat gegeven zijn Fivoor en Altrecht bezig met herhuisvesting.
Zodra er meer informatie te melden is over wanneer welke functies/panden de locatie verlaten,
maken we daar melding van via onze website en via de nieuwsbrief. Afhankelijk ook van de plannen van de ontwikkelaar. Meer informatie is ook te vinden op www.wa-hoeve.nl.
De buurtcoaches hebben een belangrijke rol als het gaat om onderlinge betrokkenheid, wederzijds begrip en leefbaarheid op het terrein in Den Dolder. Zij leveren daarbij een bijdrage aan de leefbaarheid en het veiligheidsgevoel in het dorp. Zij zijn continu in nauwe afstemming in de samenwerking met de BOA’s, de gemeente, de politie en de wijkmanager, die allen een eigen verantwoordelijkheid hebben voor de openbare veiligheid in het dorp.