Interview met gebiedsontwikkelaar
17 mei '21
Anja Winters is gebieds- en conceptontwikkelaar. Vanaf dag één is zij bij de WA Hoeve betrokken. Als onderdeel van het BPD-team maakte zij samen met Dick Boekhout de Ontwikkelvisie Bosch & Hei. Nu is zij verantwoordelijk voor de transformatie van de Historische Middenas. Het enthousiasme waarmee Anja vertelt, werkt aanstekelijk.
“Ik woon op een paar honderd meter afstand van de WA Hoeve, in Bosch & Duin, en Den Dolder is mijn leefgebied. Hier doe ik mijn boodschappen, stap ik op de trein en sporten mijn kinderen. Op de WA Hoeve gingen mijn kinderen naar de opvang en doe ik op de fiets mijn rondje bos en hei. Hoe gaaf is het dat je hier straks kunt wonen, werken en ondernemen. Ik zag direct voor me hoe we op deze plek, waar een eeuw lang zorg verleend is, eeuwig geluk kunnen creëren. Het leuke is dat het hele team met dezelfde liefde voor het gebied werkt aan de ontwikkeling. Mede daardoor durf ik rustig te stellen; Bosch & Hei gaat Den Dolder op veel manieren verrijken.”
Wat doen we tot 2027?
Als Altrecht en Fivoor pas in 2027 vertrekken, en dan dus ook pas tegen die tijd woningen gebouwd kunnen worden, wat doe je dan in de tussentijd als ontwikkelteam? Anja is er duidelijk over. “We zitten zeker niet stil, maar er zit ook geen druk op het ontwerpproces. In 2023/2024 gaan we onze ontwikkelvisie verder uitwerken op stedenbouwkundig en architectonisch niveau. Tot die tijd houden we ons vooral bezig met inventarisatie en beheer van het gebied en de gebouwen, placemaking en tijdelijke huisvesting én zijn we veelvuldig in contact met gemeente en andere belanghebbenden.”
Visie op ontwikkeling
Sinds december 2020 is bekend dat Fivoor en Altrecht pas per januari 2027 gegarandeerd vertrekken.
“De Ontwikkelvisie Bosch & Hei en bijbehorende ontwikkelstrategie wordt in juni 2021 gepresenteerd aan de directe buren, het gemeentebestuur en aan het dorp. Daarmee wordt voor iedereen denk ik een stuk duidelijker wat we hier van plan zijn en hoe we dat willen bereiken. Dat is nodig, want ik krijg af en toe vragen van mensen die interesse hebben in de monumentale panden op de Historische Middenas. Ze willen er tijdelijke initiatieven ontplooien of denken deze voor een schijntje te kunnen kopen, want ‘er gebeurt toch niets.’”
Even rechtzetten
Anja snapt deze gedachte, maar zet het wel graag recht. “Allereerst worden alle panden bewoond door oppassers van HOD of hebben we deze zelf in gebruik. Het gebied heeft nu ontzettend veel kunstenaars, ondernemers en creatievelingen die dagelijks gebruik maken van de ruimten. Daarbij hebben we voor alle 12 panden een functie bedacht in onze Ontwikkelvisie. De invulling hangt sterk samen met de plek waar het pand staat. Er moet straks op de Historische Middenas een mooie mix ontstaan van wonen, werken, horeca en andere voorzieningen. De voorzieningen zullen complementair zijn aan het dorpshart van Den Dolder. We gaan niet concurreren, maar aanvullen.”
Wij laten van ons horen!
“De functie van de panden is zeker nog niet dichtgetimmerd, maar de koers is wel bepaald. We hebben goed nagedacht over de toekomstige identiteit van deze plek en wat ervoor nodig is om deze beoogde kwaliteit te realiseren. Op het moment dat voor ons het moment daar is om tijdelijk of permanent invulling te geven aan de panden, laten we van ons horen en gaan we met mensen in gesprek.”
Ruimte voor ondernemerschap & vitaliteit
“Den Dolder heeft onwijs veel ondernemerschap. Mooi dat we daar in Bosch & Hei ook ruimte voor bieden. De behoefte aan studio’s en werkruimten was er al, maar na een jaar van corona en thuiswerken is die behoefte alleen nog maar groter. Voor kunstenaars en broedplaatsen is al veel aandacht, complementair daaraan hebben we ideeën voor high-end coworking spaces, waar ondernemers landen en zelf of met elkaar kunnen werken. Nu is dat heel actueel en nodig. Maar wie weet hoe we er over 6 jaar voorstaan. We willen ook een beetje van het zorg-imago af. Met respect voor de historie van de plek natuurlijk, en met oog voor nieuwe bewoners in een vitale leefomgeving.”
Een cadeautje
“Ik vind het een cadeautje om in mijn ‘achtertuin’ aan een transformatie als deze te werken. Een plek die voor zoveel mensen een waardevolle plek zal worden. Het is nu een stukje niemandsland met veel potentie die voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. Bos, heide én prachtige monumenten op steenworp afstand van een station en dorpskern, waar vind je dat nou allemaal bij elkaar? Wij gaan daar nieuwe buurtjes aan toevoegen en vervullen daarmee een flink stuk van de (lokale) woningbehoefte. Hoe de nieuwbouw exact wordt, weten we nog niet. We maken een globaal bestemmingsplan per ontwikkelvlek én een beeldkwaliteitplan voor het totaal. Op het moment dat we daadwerkelijk gaan ontwikkelen, kijken we waar precies behoefte naar is. Zowel op het gebied van wonen als werken. Ik kijk uit naar de toekomst en vertel dan graag meer.”